Στον Γιάνος Σας η Κρυστάλλινη Σφαίρα καλύτερης ταινίας

Η σκληρή πραγματικότητα στην οποία μεγαλώνουν δυο παιδιά, δίδυμα αδέρφια, στην Ουγγαρία, στην περίοδο του Β´ Παγκόσμιου Πολέμου, στη συγκλονιστική ταινία, «Το τετράδιο» του Ούγγρου σκηνοθέτη Γιάνος Σας, κέρδισε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής (Κρυστάλλινη Σφαίρα καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού τμήματος) του 48ου κινηματογραφικού φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, της Τσεχίας.

Το βραβείο, που επέλεξε η διεθνής κριτική επιτροπή, με πρόεδρο τη γνωστή σκηνοθέτρια Ανιέσκα Χόλαντ, απένειμε ο αμερικανός σκηνοθέτης Ολιβερ Στόουν, στη χθεσινή τελετή λήξης του φεστιβάλ.

ταινία του Σας κέρδισε και το Europa Cinemas Label, που απονέμει ο σύνδεσμος των Ευρωπαϊκών Σινεμά. Στον ίδιο τον Στόουν το φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι απένειμε την ειδική Κρυστάλλινη Σφαίρα για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο.

«Είμαι και παραμένω ένας εξερευνητής», ανέφερε ο Στόουν παραλαμβάνοντας το βραβείο. «Αν σταματήσω να εξερευνώ, θα πεθάνω» είπε.

Στην εξαιρετική, αγγλική μαυρόασπρη ταινία εποχής, με φόντο τον αγγλικό εμφύλιο πόλεμο, «Ένας αγρός στην Αγγλία» του Μπεν Χουίτλι, απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

Ανάμεσα στις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος που ξεχώρισαν ήταν και τη ρωσική «Ντροπή» του Γιούσουπ Ραζίκοφ (βραβείο καλύτερης ταινίας της Διεθνούς Κριτικής - FIPRESCI). Η ταινία καταπιάνεται με το δράμα μιας ομάδας γυναικών που ζουν μόνες σε ένα χωριό, όπου οι άντρες τους είναι ναυτικοί.



 
Powered by Blogger