Τουβλάκια που σώζουν τον κόσμο και σπάνε ταμεία (Βίντεο)

Πριν από δέκα περίπου χρόνια η Lego, η δανέζικη εταιρεία που προμηθεύει τους μικρούς εργολάβους όλου του κόσμου με έγχρωμα πλαστικά τουβλάκια, ήταν έτοιμη να βαρέσει κανόνι. Ο νέος γενναίος ψηφιακός κόσμος απειλούσε την επιβίωσή της –πού μυαλό για έργα οδοποιίας στο χαλί όταν οι κονσόλες και τα τηλεχειριστήρια παίρνουν φωτιά. Τελικά η ιστορία γράφτηκε αλλιώς. Η Lego όχι απλώς επέζησε –κατέχει πλέον τη δεύτερη θέση στην αγορά παιχνιδιών διεθνώς αφήνοντας πίσω τη Hasbro-, αλλά και η πρώτη ταινία με ήρωες από τουβλάκια σπάει ταμεία παγκοσμίως. Η απρόσμενη είδηση ήρθε από τις ΗΠΑ και επιβεβαιώθηκε στο βρετανικό box office. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο συνεργάτης του έγκριτου The Guardian, Μπεν Γουόλτερς, προτείνει να σπεύσουμε στις κινηματογραφικές αίθουσες, κι ας έχουμε δίπλωμα οδήγησης. Η επιχειρηματολογία του; Η «Lego: Η ταινία» είναι με μέτρο ανατρεπτική και υπέρμετρα διασκεδαστική.

Λοιπόν, το στόρι έχει ως εξής: Ο Έμετ ο χτίστης, άκακο και πειθήνιο μέλος μιας εκμεταλλευτικής Lego-κοινωνίας επιλέγεται ως ο «εκλεκτός» από τα μέλη μιας μυστικής αντιστασιακής οργάνωσης. Καθήκον του είναι να σώσει τον κόσμο από τον δολοπλόκο ηγέτη President Business, ο οποίος έχει αποφασίσει να διαφυλάξει το κατεστημένο με τον πιο απλό τρόπο: Θα κολλήσει τους πάντες στις θέσεις τους. Για να τον αντιμετωπίσει ο Έμετ πρέπει να αλλάξει εντελώς τρόπο σκέψης: Να πάψει να ακολουθεί τις οδηγίες και να αφήσει τη φαντασία να τον οδηγήσει.

Ο Γουόλτερς εντοπίζει στην ταινία ψήγματα επαναστατικότητας τύπου Occupy. Ο θρίαμβος του δικαιώματος στην αλλαγή έναντι του προστάγματος «μην αγγίζετε» -ο Έμετ θριαμβεύει στο τέλος όπως αντιλαμβάνεστε- τού θυμίζει τις διεκδικήσεις των καταληψιών της Γουόλ Στριτ το φθινόπωρο του 2011. «Είναι Ο.Κ. να φαντάζεσαι μια κοινωνία με διαφορετικές δομές» υποστηρίζει, ακόμα και αν αυτή είναι από πλαστικά τουβλάκια σε 51 διαφορετικά χρώματα. Και προτείνει ένθερμα να δούμε την ταινία, ακόμα και αν δεν διαθέτουμε ανήλικο συνοδό.

Η «Lego: Η ταινία» θα κάνει πρεμιέρα στην Ελλάδα 20 Μαρτίου.



 
Powered by Blogger